1. Home
  2. Docs
  3. Spelsystem
  4. Utrustning & Förmågor

Utrustning & Förmågor

Utrustning / Förmågor

Dessa regler är generella, och gäller så länge en spelsort inte säger något annat.

En spelares utrustning och förmågor beror dels på vilken roll de blir tilldelade inför varje runda, dels på vilka uppgraderingar eller varianter de har låst upp. Utrustning får inte bytas mellan spelare under spel, inte heller får man plocka upp någon annans utrustning. Ens kastvapen (eldar eller knivar) får man plocka upp.

Spelarnas utrustning och förmågor återställs mellan varje runda, dvs kastvapen plockas upp igen, krigaren återfår sitt Klink, etc. När en ny spelsort ska startas läggs all utrustning tillbaka.

Tabarder

Spelarna har tabarder på sig, uppdelade i lag Röd och lag Blå. De binds med ett bältesrep kring midjan.

Klinga

De flesta klasser har ett svärd eller liknande vapen att slåss med. Klingor måste hållas, och får inte kastas.

Nuddar klingan en motståndare räknas det som en träff, oavsett ifall det var med en egg eller flatsida (dock inte handtag, som kan vara i hårdare material).

Klingans storlek beror på klass, variant och nivå.

Sköld

Vissa klasser och varianter har en sköld som de kan skydda sig med. Skölden blockerar alla sorters attacker. Det är inte tillåtet att använda en sköld som vapen. Sköldens storlek beror på klass, variant och nivå.

Kastkniv

Kastknivar kommer oftast i set om tre och fungerar precis som en klinga, förutom att den får lov att kastas. Spelare som börjar med kastknivar får plocka upp knivar från marken. Spelarens klass och nivå bestämmer hur många knivar hen får bära på, vilket är samma antal som den började med.

Eldboll

En eldboll fungerar som en klinga, förutom att den får lov att kastas och dödar motståndaren oavsett vart den än träffar. Spelare som börjar med eldbollar får plocka upp eldbollar från marken. Spelarens klass och nivå bestämmer hur många eldbollar hen får bära på, vilket är samma antal som den började med.

Minield

Minield är som en eldboll, men kan bara kastas en gång. Dvs, den får inte plockas upp.

Läkedryck

Läkedrycker kan återuppliva döda spelare. Tiden det tar att hela en spelare beror på helarens klassvariant och nivå.

Det finns inga gränser på hur många gånger dessa kan användas. En läkedryck kan inte kastas eller användas som vapen. Helare kan hela andra helare, till och med spelare i andra laget om de skulle vilja, men kan inte hela sig själv eller zombies.

Extraliv

En spelare med ett extraliv (en mini-läkedryck) kan återuppliva en person en gång. Sen släpps flaskan.

Klink!

Klink är som en rustning eller magisk sköld som faller sönder efter första träffen. Ägaren kan alltså ignorera första träffen den tar under en sperunda, oavsett träffzon, men måste utropa ”Klink!” högt.

Har man flera Klink så säger man hur många klink man har kvar efter ”Klink”, t.ex ”Klink 1”.

Donk!

Donk utropas när en träffats av något en är permanent immun mot. Det kan ha att göra med vart en blev träffad, eller vad som träffade en.

Övrigt

Fler förmågor finns i specifika spelsorter, som gås igenom först då.

Was this article helpful to you? Yes No

How can we help?

×